Sadržaj

Kampovanje

Najbolji dio kampovanje je svakako boravak u prirodi. A zašto ga ne provesti uz ukusnu hranu? Pogledajte koji su to ukusni recepti za kampovanje, koji će vaše kampovanje učiniti još bezbrižnijim.

Kad razmišljamo o kuhanju za kampovanje, ono dolazi s dosta izazova, poput ograničenog prostora, nedostatka posuđa i ograničene površine za kuhanje. Zato je važno odabrati jednostavne recepte za kampovanje. Naravno, to ne znači da ćete cijeli godišnji odmor provesti uz konzerviranu hranu, jer će vam ona brzo dosaditi, a neće vam osigurati sve potrebne hranjive tvari.

U nastavku ćemo vam dokazati da uz pravu opremu i pravu dozu organizacije možete pripremati ukusne recepte čak i dok kampujete.

Osnovno posuđe za pripremu hrane

Kako ćete opremiti svoju improviziranu kuhinju u kampu ovisi uglavnom o veličini vašeg automobila ili gepeka. Bez obzira na to koliko prostora imate, moramo istaknuti neke dodatke, bez kojih na kampovanju jednostavno ne možete, ako ne želite svoj odmor provesti samo jedući sendviče i supe iz vrećice.

Osnovni pribor za pripremu hrane je:

  1. razne potrepštine za kampovanje,
  2. pribor za jelo, tanjiri i čaše,
  3. noževi, pribor za kuhanje, lopatica, daske za rezanje hrane,
  4. plinska boca s dodatnim ulošcima ili indukcijska ploča.

Savjeti za pakovanje

Najlakše je ako pribor za pripremu hrane spakujete u kutiju, jer će vam tako uvijek biti pri ruci. Uštedjet ćete puno prostora već odabirom posebnih setova posuđa za kamovanje, koji ne samo da su izdržljivi i jednostavni za održavanje, već se i lako sklapaju, pa zauzimaju vrlo malo prostora.

Što se pakovanja hrane tiče, njezina količina prije svega ovisi o trajanju kampovanja i imate li trgovinu nadohvat ruke. U svakom slučaju, dobro je ponijeti hranu od kuće, jer na taj način izbjegavate odlazak u trgovinu odmah po dolasku.

Kod pakovanja hrane neizostavan element je kvalitetna rashladna torba, u koju stavljate svu hranu koja ne smije biti izložena toplini. Ako kod kuće imate uzgojeno povrće, svakako ga se isplati ponijeti sa sobom. U tom slučaju zamotajte ga u novine ili stavite u kartonsku ambalažu. Svu ostalu hranu preporuča se pakovati u plastičnu ambalažu koja se može zatvoriti, što će također spriječiti pristup raznim insekatima.

Jednostavni i ukusni recepti za kampovanje

Nakon što imate sve osnovne potrepštine i hranu, mogućnosti za pripremu obroka su zaista beskrajne. U nastavku pogledajte koji su to najjednostavniji i najukusniji recepti za kampiranje.

Ideje za doručak:

• Omlet s povrćem

Sastojci: jaja, luk, povrće (tikvice, paprika, mrkva).

Priprema: Povrće nasjeckajte na sitne komadiće i popržite na malo masnoće i luka. Kad omekša podlijte ga umućenim jajima. Povrće i jaja možete miješati tokom pečenja ili ih ostaviti da porumene i napraviti kao omlet.

• Palačinke od banane

Sastojci: zrele banane, jaja, brašno, mlijeko, prašak za pecivo, mljeveni cimet, sol.

Priprema: U zdjeli zgnječiti banane i dodati jaja i mlijeko, pa u tečne sastojke umiješati brašno s praškom za pecivo. Na kraju dodajte cimet i sol, i dobro promiješajte. Manju količinu smjese izlijte na vruću tavu i oblikujte male palačinke koje je potrebno ispeći s obje strane.

Ideje za ručak

• Piletina na žaru s povrćem

Sastojci: pileća prsa, paprika, luk, tikvice, sol, papar, maslinovo ulje.

Priprema: Piletinu narežite na komade i začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Povrće narežite na kolutiće i pržite ga zajedno s piletinom u tavi dok ne omekša i lijepo porumeni.

• Rižoto s plodovima mora

Sastojci: svježi ili smrznuti plodovi mora, luk, paradajz, riža, temeljac, sol, papar.

Priprema: U dubokoj tavi popržite luk i dodajte mu plodove mora. Tokom pečenja posolite, pobiberite i začinite začinima po želji. Zatim dodajte paradajz narezan na kockice, rižu i sve podlijte temeljcem. Rižoto cijelo vrijeme miješati i po potrebi dolijevati temeljcem dok se riža potpuno ne skuha.

Ideje za večeru

• Tortilje s bilo kojim punjenjem

Sastojci: tortilje, piletina, razno povrće, tuna, kukuruz.

Priprema: Podmažite tavu i zagrijte je na srednje jakoj vatri i ispecite komade narezane piletine. Tortilju prekrijte komadićima piletine i eventualnim povrćem koje ste prethodno narezali na ploške, a na kraju ih samo čvrsto zamotajte.

• Tjestenina s tunjevinom

Sastojci: tjestenina, tunjevina iz konzerve, luk, vrhnje, parmezan, sol, papar, začini.

Priprema: Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Nasjeckajte luk i popržite ga na ulju koje ste ocijedili iz konzerve tune. Na poprženi luk dodajte tunjevinu i izgnječite je, podlijte s malo vode i kuhajte. Na kraju dodajte kiselo vrhnje, začinite solju, paprom i eventualnim začinima.

Grickalice

Za brzi obrok na kampovanju možete napraviti sendvič na hiljadu i jedan način. Osim klasičnih izbora; salamu, sir ili suho meso, možete obložiti bilo kojim povrćem i okus upotpuniti omiljenim namazom (namaz od avokada, namaz od tune ili sirni namaz). Orašasti plodovi i voće također su uvijek dobar izbor.

Kuhanje tokom kampovanja može biti ugodno iskustvo. Slijedite naše recepte i sigurni smo da ćete pripremiti ukusna jela. Prijatno!