Sadržaj

Fitnes

Barre fitness je nastao kao rezultat rada njemačke plesačice Lotte Berk koja je sredinom 20. stoljeća razvila svoj vlastiti sistem vježbanja nakon što je pretrpjela povredu leđa. Berk je spojila svoje znanje baleta s rehabilitacijskim vježbama koje su joj pomogle u oporavku, stvarajući tako temelje za ono što će kasnije postati poznato kao barre fitness. Otvorila je svoj prvi studio u Londonu 1959. godine, a metoda se brzo proširila i na druge dijelove svijeta, uključujući SAD, gdje je doživjela veliki uspjeh. I dan danas je barre fitness najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama, a postaje sve poznatiji i u Europi.

Koje su prednosti barre fitnessa za tijelo i zdravlje

Barre je “low impact” trening stoga je dobar i za osobe s artritisom, sve one koji se oporavljaju od povreda ili za trudnice. Ovaj oblik vježbanja također je odličan odabir za ljude koji tek počinju vježbati jer postepeno gradi snagu, ali ipak se brzo vidi promjena na tijelu. Isto tako zbog svojih specifičnosti, već uhodani vježbači rado barre fitness prakticiraju u svojoj fitness rutini zbog njegovih brojnih prednosti. Ono što barre fitness čini posebnim jest njegova sposobnost da cilja na specifične mišićne skupine kroz kontrolirane i precizne pokrete.

Vježbe se izvode uz pomoć baletne šipke (barre), ali također uključuju elemente koji se mogu raditi na podu ili uz korištenje rekvizita poput malih utega, elastičnih traka i pilates lopti. Fokus je na malim, kontroliranim pokretima koji ciljaju na izgradnju snage i izdržljivosti, poboljšanje fleksibilnosti te toniranje mišića bez značajnog povećanja njihove mase.

Barre fitness nudi brojne prednosti za tijelo i zdravlje. Prije svega, pomaže u poboljšanju držanja tijela, što je izuzetno važno u današnjem sjedilačkom načinu života. Osim toga, barre vježbe povećavaju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, što može pomoći u prevenciji povreda. Kontrolirani pokreti i fokus na pravilnu formu također poboljšavaju koordinaciju i ravnotežu.

Jedna od najvećih prednosti barre fitnessa je njegova sposobnost da tonira tijelo na funkcionalan način. Umjesto da se usredotočuje samo na velike mišićne skupine, barre vježbe ciljaju na manje stabilizacijske mišiće koji su ključni za održavanje ravnoteže i pravilnog kretanja. Ovo može pomoći u stvaranju dugih, vitkih mišića, poboljšanju cjelokupne tjelesne estetike, ali i funkcionalnosti u svakodnevnim aktivnostima.

Barre fitness vježbe i kako ih praktikovati kod kuće

Barre fitness uključuje razne vježbe koje ciljaju na različite dijelove tijela. Neke od najčešće korištenih vježbi uključuju plié (savijanje koljena u različitim položajima), relevé (dizanje na prste), tendu (istezanje noge dok prsti ne dodirnu pod), kao i razne verzije čučnjeva, iskoraka i podizanja nogu. Osim toga, vježbe za trbuh, leđa i ruke također su ključni dio barre treninga. Ove vježbe se često izvode u visokim ponavljanjima s malim rasponom pokreta kako bi se postigao maksimalni učinak.

Uvrstite iduće vježbe u svoju u svoju fitness rutinu:

Plié squat je vježba koja cilja na mišiće nogu i stražnjice, a također poboljšava fleksibilnost u kukovima. Stanite u poziciju s nogama šire od širine ramena, stopala neka budu okrenuta prema van. Držite ruke na bokovima ili ispružene ispred sebe za ravnotežu. Polako savijte koljena, spuštajući tijelo prema podu u čučanj. Držite leđa ravno i koljena iznad nožnih prstiju. Zadržite se na donjoj točki nekoliko sekundi, zatim se polako vratite u početni položaj. Ponovite 15-20 puta.

Relevé jača mišiće listova i zglobove te poboljšava ravnotežu. Stanite s nogama u paralelnom položaju, stopala držite zajedno. Polako se podignite na vrhove prstiju, zatežući mišiće listova. Držite se nekoliko sekundi na vrhovima prstiju, zatim se polako vratite u početni položaj. Za dodatni izazov, ponovite vježbu s jednom nogom podignutom ispred sebe. Ponovite 15-20 puta.

Tendu vježba pomaže u jačanju i istezanju nogu, a također poboljšava kontrolu i preciznost pokreta. Stanite s jednom rukom naslonjenom na stolicu ili baletnu šipku za ravnotežu. Iz početne pozicije, polako pomičite jednu nogu ravno naprijed, zadržavajući prste na podu. Vratite nogu natrag u početni položaj. Ponovite isti pokret, ali pomičite nogu u stranu, zatim natrag i na kraju unazad. Izvedite 10 ponavljanja u svakom smjeru za svaku nogu.

Glute Bridge vježba je odlična za jačanje stražnjice, donjeg dijela leđa i trupa. Lezite na leđa s koljenima savijenima i stopalima ravno na podu. Ruke položite uz tijelo. Podignite kukove prema stropu, zatežući mišiće stražnjice i trup. Zadržite se na vrhu nekoliko sekundi, zatim polako spustite kukove natrag na pod. Ponovite 15-20 puta.

Arm Circles vježba jača ramena i ruke. Stanite uspravno s rukama ispruženima u stranu, u razini ramena. Polako rotirajte ruke u malim krugovima naprijed. Nakon 30 sekundi, promijenite smjer i rotirajte ruke unazad. Držite ruke ispružene i čvrsto zategnute tokom cijele vježbe.

Ove vježbe možete kombinovati u krug za cjeloviti trening tijela. Pokušajte svaku vježbu raditi jednu za drugom, a zatim ponoviti cijeli krug 2-3 puta, ovisno o vašem nivou kondicije.

Potrebni rekviziti za barre fitness

Za sudjelovanje u barre fitnessu nije potrebno puno opreme, ali nekoliko osnovnih rekvizita može poboljšati iskustvo i učinkovitost vježbanja. Osnovni rekvizit je, naravno, baletna šipka ili neka slična potpora koja se može koristiti za stabilnost i ravnotežu. Naravno, ako kod kuće nemate mogućnosti postavljanja šipke, izvrsno će za stabilnost poslužiti i naslon stolice. Neophodni su mali tegovi, obično od 0.5 do 2 kilograma, joga prostirka, elastične trake malog do srednjeg otpora i pilates lopta.

Što se tiče odjeće, najbolja opcija su helanke jer one ne sputavaju u izvođenju vježbi. Birajte sportski grudnjak koji ne mora imati jaku potporu jer u barre fitnessu nema skakanja. U većini slučajeva se barre fitness prakticira bosonog, ali ako vam se stopala znoje, izvrstan odabir su takozvane neklizajuće čarape koje se koriste za jogu i pilates.

Barre fitness je sveobuhvatan oblik vježbanja koji nudi brojne prednosti za tijelo i zdravlje. Nastao iz potrebe za rehabilitacijom, razvijen je u sofisticirani sistem vježbanja koji kombinuje elemente iz različitih disciplina kako bi pružio cjelovit pristup tjelesnoj kondiciji. Bez obzira na nivo kondicije, barre fitness je pristupačan i prilagodljiv svima, pružajući učinkovit način za poboljšanje snage, fleksibilnosti i ukupnog blagostanja.

Volite pilates? Onda će vam se svidjeti barre fitness!

U svijetu fitnessa često se pojave nove oblici vježbanja koji veoma brzo postanu jedan od vodećih trendova. U doba društvenih mreža, popularnost pojedinih treninga vrlo naglo raste, ali isto tako i naglo opada. Ali, s druge strane brojni fitness profili imaju tu moć da “ožive” pojedini način vježbanja i ponovno vrate fokus na isti. Jeste li, možda, čuli za barre fitness? Ne, ovaj način vježbanja nije nastao na TikToku (mada ga je ova društvena mreža stavila u fokus), njegova historija je puno bogatija, a prednosti koje ove vježbe imaju za tijelo i um, oduševit će mnoge. Ako ste ljubitelj pilatesa i joge, ali volite i ples, onda je barre fitness idealna rutina vježbanja za vas.

Šta je barre fitness i kako je nastao?

Barre fitness je jedinstveni oblik vježbanja koji kombinuje elemente baleta, pilatesa, joge i treninga snage kako bi stvorio sveobuhvatan i učinkovit način održavanja forme. Ovaj oblik vježbanja je populariziran tokom posljednjih nekoliko desetljeća, privlačeći pažnju zbog svoje sposobnosti da oblikuje i tonira tijelo na način koji je pristupačan ljudima svih nivoa fitnessa.