Trendovi

Početak školske godine je vrijeme kada se djeca suočavaju sa novim izazovima, obavezama i očekivanjima. Za mnoge, povratak u školu znači prilagođavanje rutini koja zahtjeva disciplinu i fokus na učenje. U ovom periodu, djeca često doživljavaju školu kao prioritet broj jedan, što može dovesti do zanemarivanja fizičkih aktivnosti.

Međutim, bavljenje sportom tokom školske godine nije samo način da se ostane u formi – to je ključni element koji doprinosi sveukupnom razvoju dijeteta, kako fizički, tako i mentalno.

Kako organizovati vrijeme za sport pored školskih obaveza?

Djeca koja su izuzetno posvećena školskim obavezama često se suočavaju sa izazovom kako da pronađu balans između učenja i sporta. Roditelji u ovoj situaciji igraju ključnu ulogu u pomaganju djeci da se organizuju i nađu vrijeme za sportske aktivnosti, kao što je fudbalodbojkakošarka, vožnja bicikla ili sve popularnije planinarenje i prepuštanje avanturama u prirodi .

Prvo i najvažnije je postavljanje prioriteta – objašnjenje dijetetu da su fizičke aktivnosti podjednako važne kao i obrazovanje.

Važno je odvojiti vrijeme za sport, obezbjediti adekvatnu opremu i planirati dnevni raspored. Na primjer, ako dijete ima školu ujutro, popodne može biti rezervisano za domaće zadatke i sportske aktivnosti. Neki sportovi, kao što su plivanje ili košarka, mogu se upražnjavati i tokom vikenda, čime se obezbjeđuje dodatno vrijeme za učenje tokom radnih dana.

Takođe, važno je da roditelji svojim primjerom pokažu vrijednost aktivnog života – zajedničke porodične šetnje, planinarenje, vožnja bicikla ili igranje sportskih igara mogu motivisati djecu da postanu aktivnija.

Ideje i savjeti za podsticanje djece na sport

Postoji nekoliko načina kako roditelji mogu podstaći djecu da se posvete sportu tokom školske godine:

1. Postavljanje ciljeva: Zajedno sa dijetetom postavite realne i ostvarive ciljeve u vezi sa sportom. Na primjer, učestvovanje u školskom sportskom timu ili postizanje određenog broja treninga nedeljno može biti dobar motiv. Inspirišite djecu sa novim komadima sportske opreme, kao što su patikedječije majice i trenerke. Ne zaboravite na sportske torbe u koje može da stane sva potrebna i rezervna oprema i dodaci za trening.

PrijeNakon

2. Pohvale i nagrade: Kada dijete uspješno uskladi školske obaveze i sportske aktivnosti, pohvala je ključna. Takođe, možete uvesti male nagrade za trud, kao što su razni sportski dodaci, kačketi, flašice za vodu ili izlet na sportski događaj.

PrijeNakon

3. Prilagođavanje sporta interesovanjima dijeteta: Ako dijete voli fudbal, obezbjedite mu priliku da se uključi u neki fudbalski tim. Prilagođavanje sportskih aktivnosti interesovanjima djeteta značajno povećava šanse da će ono ostati motivisano. Predstavite mu i manje zastupljene sportove, kao što je američki fudbal, padel, stoni tenis i mnogi drugi, koji ga mogu zainteresovati.

PrijeNakon

4. Razgovor o prednostima sporta: Edukacija o tome kako sport može poboljšati koncentraciju, utrošiti višak energije i doprinijeti boljem uspjehu u školi, može pomoći djetetu da shvati zašto je važno da bude aktivno.

PrijeNakon

5. Organizovanje vremena za odmor: Važno je da djeca imaju vremena za odmor i opuštanje. Kombinacija odmora i aktivnosti može pomoći da dijete ostane motivisano i da se ne osjeća preopterećeno.

PrijeNakon

Bavljenje sportom tokom školske godine igra ključnu ulogu u razvoju svakog dijeteta. Dok je obrazovanje neophodno za sticanje znanja i vještina koje će im pomoći u budućnosti, sport je jednako važan za njihov fizički i mentalni razvoj. Kombinacija obrazovanja i sporta pomaže djeci da razviju samodisciplinu, izgrade samopouzdanje i nauče kako da se nose sa izazovima.

Roditelji imaju ključnu ulogu u podsticanju djece da ostanu aktivna, a to se može postići kroz organizaciju, postavljanje ciljeva i razumijevanje potreba dijeteta. Na kraju, važno je napomenuti da sport i obrazovanje nisu suprotstavljeni – naprotiv, oni se međusobno dopunjuju, pomažući djetetu da postane kompletna i svestrana osoba. Podstaknite svoje dijete da pronađe balans između školskih obaveza i sporta. Najbolji balans između kvaliteta, bogatog asortimana  i cijena sportske opreme, možete pronaći u dobro snabdjevenim Intersport prodavnicama.