Sadržaj

Fitnes

Aktivnost tokom vrućih dana zahtijeva posebnu pozornost i prilagodbe, kako bi se izbjegli rizici poput toplinskog udara, dehidracije i prenaprezanja. Ovdje je pregled kako ostati aktivan i siguran dok vježbate tokom vrućih dana.

Važno je odabrati prikladno vrijeme, odnosno rano jutro ili kasnu večer. Tada su temperature obično niže i sunce nije toliko jako. Izbjegavajte najtopliji dio dana, koji je obično između 10 i 16 sati.

Važna je prikladna odjeća: lagana i prozračna odjeća od materijala koji koži omogućavaju disanje kože, poput pamuka ili posebnih sportskih tkanina koje upijaju znoj. Svijetla odjeća reflektira sunčevu svjetlost, dok je tamna odjeća upija. Također, sintetičke tkanine poput poliestera i najlona reflektiraju više svjetla (i topline) od prirodnih tkanina poput pamuka.

Naravno, zaštita od sunca je neophodna. Koristite kremu za sunčanje, odaberite kremu s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više). Nosite šešir ili kapu, kako biste zaštitili lice i glavu od izravne sunčeve svjetlosti. Sunčane naočale štite oči od štetnih UV zraka.

Hidratacija je važna za sigurnu aktivnost, pijte puno tekućine, po mogućnosti vode ili sportskih napitaka koji nadomještaju elektrolite. Hidratacija mora biti kontinuirana prije, tokom i nakon vježbanja. Pijte vodu prije vježbanja i barem svakih 15-20 minuta tokom vježbanja.

Prilagodite intenzitet vježbanja

Ne zaboravite da vrućina dodatno opterećuje tijelo. Češće se odmarajte, radite češće i duže pauze kako biste spriječili pregrijavanje organizma. Potrebno je odabrati prikladno okruženje za trening. Vježbajte u hladu gdje je niža temperatura. Za ovo doba godine prikladne su i vodene aktivnosti, koje su odlične za održavanje tjelesne temperature.

Slušajte svoje tijelo. Prepoznajte znakove pregrijavanja – obratite pozornost na simptome poput vrtoglavice, mučnine, glavobolje, pretjeranog znojenja i ubrzanog rada srca. Prestanite vježbati ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, premjestite se u hladnije područje i ostanite hidrirani.

Koristite tehnike hlađenja. Za hlađenje tijela koristite mokre peškire ili maramice za hlađenje. Na zglobove i vrat stavljajte hladne obloge koji će pomoći bržem snižavanju tjelesne temperature.

Prilagodite svoje ciljeve i očekivanja. Vježbu prilagodite vremenskim uvjetima. Kao što je već spomenuto, vrućina može utjecati na vašu izvedbu, stoga budite spremni smanjiti intenzitet vježbanja.

Uz ove pristupe, moći ćete ostati aktivni i sigurni čak i u vrućim danima bez ugrožavanja zdravlja.