Sadržaj

Recepti

Visoke ljetne temperature glavni su razlog da hrana koju jedemo u tom razdoblju mora biti lagana, osvježavajuća i bogata vodom. Pogledajte nekoliko jednostavnih savjeta i recepata koji će vam sigurno pomoći u pripremi ukusnih ljetnih jela. Lagani ljetni obroci i međuobroci.

O čemu trebate voditi računa pri pripremi jela za vruće ljetne dane?

Ljetne vrućine snažno utječu na stanje našeg organizma. Osim pojačanog znojenja i posljedično prekomjernog gubitka tekućine, tu su i česte glavobolje, vrtoglavica, umor i tjelesna nelagoda. To možete izbjeći između ostalog i pravilnom pripremom hrane u ovo doba godine. Obroci koji bi vam mogli pomoći:

  • posegnuti za sezonskim voćem i povrćem,
  • izbjegavati vruću i jako začinjenu hranu,
  • pripremati hranu koja ne zahtijeva dodatno zagrijavanje,
  • birajte namirnice koje su lako probavljive
  • osigurati odgovarajuću hidrataciju.

Koji obroci su idealni za plažu ili posao?

Ljeti posebnu pozornost treba posvetiti i pripremi i odabiru hrane za plažu ili posao. U oba slučaja obroci moraju biti hranjivi, osvježavajući i lako probavljivi, a prije svega izbjegavati masnu i začinjenu hranu koja se na visokim temperaturama brzo kvari.

Najbolji savjet je da što manje komplikujete pripremu. U mnogim slučajevima voće ili kolačići mogu biti dovoljni, ali ako ste među najgladnijima, napravite sebi jednostavniji sendvič.

Koje sezonsko voće i povrće odabrati

Svježe voće i povrće svakako je najbolji izbor u vrućim ljetnim danima, jer sadrži puno vode i izvrstan je izvor hranjivih tvari. Osim vitamina i minerala, sadrže i brojne antioksidanse, koji su izuzetno važni za naše zdravlje.

A s obzirom na to da nam ljeto nudi obilje sezonskog voća i povrća, sigurni smo da nećete imati problema s odabirom. Mogućnosti je zaista mnogo, ali posebno posegnite za voćem poput malina, borovnica, trešanja, krušaka, lubenica, dinja i breskvi te povrćem poput blitve, paprike, paradajza, zelene salate i tikvica.

Obroci za vruće dane

Naravno, od svježeg voća i povrća mogu se pripremiti mnoštvo osvježavajućih, a prije svega ukusnih obroka i međuobroka. Sve što vam treba je malo kreativnosti, a da sve bude još lakše, nudimo vam i nekoliko ukusnih recepata.

1. Ljetno voće sa zobenom kašom od meda

Širok izbor voća savršen je za pripremu raznovrsnih i ukusnih zalogaja. Bez obzira imate li kod kuće jagode, borovnice, breskve ili maline, jednostavno ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama, bademima, grožđicama i cvjetnim medom. U smjesu dodajte grčki jogurt i imati ćete potpun međuobrok koji će vam dati dovoljno energije.

2. Slatko-kisela salata od lubenice

Lubenica je odličan i zdrav obrok za ljetne dane, pa je možete jesti na sve načine. Jedna od najjednostavnijih i najosvježavajućih svakako je slatko-kisela salata od lubenice. Sve što vam treba je jedna veća lubenica koju prepolovite pa narežite na komade.

Zatim izvadite košpe i odvojite je od kore. Lubenicu narežite na kockice i prelijte sokom od jednog limuna. Dobro promiješajte i ostavite da se marinira na hladnom najmanje sat vremena. Prije posluživanja u salatu dodajte nasjeckane listiće mente.

3. Varivo od povrća

Svježe sezonsko povrće i začini uvijek su dobar izbor za ukusna variva koja se lako probavljaju. Potrebna vam je jedna svježa crvena paprika, 250 g karfiola, 200 g mrkve, 250 g luka, 250 g krompira, 250 g tikvica, 200 g patlidžana, 2 kašike ljute mljevene paprike, 2 češnja češnjaka, peršin , mažuran, majčina dušica, maslinovo ulje, sol i papar.

Svo povrće operite, očistite i narežite na komade željene veličine. Također, krompir ogulite i operite te ga narežite na sitne kockice. Luk sitno nasjeckajte i pržite dok ne porumeni. Dodajte povrće narezano na kockice i promiješajte. Pospite nasjeckanim češnjakom, mljevenom paprikom i začinima. Sve sastojke prelijte litrom vode, poklopite i kuhajte na umjerenoj vatri oko 30 minuta. Kuhano varivo poslužite i pospite nasjeckanim peršinom.

4. Salata od tikvica, fete i mente

Za vruće ljetne dane uvijek možete pripremiti ukusnu salatu za ručak. Tražite li kombinaciju savršenih okusa, napravite salatu od tikvica, fete i mente. Za pripremu su vam potrebne mlade tikvice, šaka listova metvice, zeleni dio mladog luka, maslinovo ulje, limunov sok, sol i 150 g fete.

Tikvice operite i osušite papirnatim ručnicima te ih nožem za guljenje povrća narežite na tanke ploške. Operite, otresite i grubo nasjeckajte listove mente. Zeleni dio mlade lukovice očistite, operite i narežite na kolutiće. Od ulja, soka limuna i soli napravite preljev za salatu, prelijte preko tikvica i dobro promiješajte. Zatim samo pospite mentom, mladim lukom i izmrvljenom fetom.

Kako temperatura raste, važno je opskrbiti tijelo hranom koja vas hladi, hidratizira i daje energiju. Slijedite naše savjete i recepte – sigurni smo da će vam obroci odgovarati, i da ćete uživati ​​u ukusnoj i hranjivoj hrani koja vas osvježava i okrepljuje.