Sadržaj

plaža i vodeni sporotvi

Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u osvježavajućim vodenim aktivnostima, a neka od najpopularnijih su zasigurno ronjenje i stand-up paddleboarding, poznat kao SUP. Ovi sportovi nude jedinstvene prilike za uživanje u prirodnim ljepotama podvodnog svijeta i miru otvorenih vodenih površina. Ronjenje omogućava blizak susret s morskim životom i skrivenim čarima podvodnih krajolika, dok SUP pruža zabavan i izazovan način za održavanje forme i opuštanje. Bilo da ste iskusni sportaš ili početnik, ovo je vodič koji će vam pomoći da se pripremite i maksimalno uživate u ronjenju i SUP-u. Pripremite se za uzbudljive avanture i otkrijte kako vam ovi sportovi mogu donijeti nova iskustva i osvježenje tokom toplih ljetnih dana.

Ronjenje – zabavna aktivnost za sve uzraste

Ima li boljeg osjećaja od onoga kada na glavu stavimo masku i disaljku, a na stopala navučemo peraje? Aktivnost koju jednako vole djeca i odrasli ne samo da je izuzetno zabavna, već ima benefite za naše fizičko i psihičko zdravlje. Naime, ronjenje je odličan način za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Kontinuirano plivanje i kretanje u vodi potiču rad srca i pluća, što povećava njihov kapacitet i učinkovitost. Zbog otpora vode, tijelo mora raditi više kako bi se kretalo, što povećava puls i jača srčani mišić. Također, kontrolirano disanje kroz disaljku poboljšava funkciju pluća.

Ronjenje angažuje gotovo sve mišićne skupine, posebno mišiće nogu, ruku, leđa i stomaka. Plivanje s perajama zahtijeva korištenje nogu i kukova, dok ruke i ramena rade na održavanju ravnoteže i plovnosti. Redovna aktivnost u vodi rezultira povećanom mišićnom snagom i tonusom. Dakako, kretanje u vodi poboljšava fleksibilnost tijela, a dugotrajno ronjenje povećava izdržljivost. Voda pruža otpor koji zahtijeva veće raspone pokreta u zglobovima, čime se povećava fleksibilnost.

Ronjenje je energetski intenzivna aktivnost koja može pomoći u kontroli i gubitku težine. Tijelo troši više kalorija zbog hladne vode i kontinuiranog kretanja, što može doprinijeti gubitku težine i održavanju zdrave tjelesne mase.

Ali nije sve samo u fizičkim prednostima. Ronjenje u mirnom i tihom podvodnom okruženju djeluje umirujuće i opuštajuće te pomaže u smanjenju nivoe kortizola (hormona stresa) i promiče osjećaj smirenosti. Promatranje podvodnog života i uživanje u prirodnim ljepotama morskih ekosistema može povećati osjećaj zadovoljstva i sreće. Fokus na tehniku disanja, kontrolu tijela i okruženje pomaže u razvijanju mindfulnessa i poboljšanju mentalne jasnoće

Oprema potrebna za ronjenje

Ovisno o ozbiljnosti kojom pristupate ovom sportu, ronjenje zahtijeva specifičnu opremu koja osigurava sigurnost, udobnost i efikasnost pod vodom.

• Maska za ronjenje

Osnovni dio opreme je maska koja vam omogućuje jasan vid pod vodom. Pravilno prilagodite masku kako bi dobro prianjala na lice bez propuštanja vode. Prije stavljanja maske, premažite unutrašnjost leća sredstvom protiv magljenja kako biste što duže mogli uživati u podvodnom svijetu.

• Disaljka

Disaljka vam, baš kao što joj ime govori, omogućuje disanje na površini vode bez potrebe za podizanjem glave. Pričvrstite disaljku na kajš maske i koristite je za disanje dok ste na površini vode.

• Peraje

Ako želite povećati efikasnost kretanja pod vodom, peraje su obavezan dio vaše opreme. Odaberite peraje koje odgovaraju vašem broju stopala i stilu ronjenja. Navucite ih prije ulaska u vodu i koristite dugačke, kontrolirane pokrete za kretanje.

SUP za ljubitelje veslanja

Stand-Up Paddleboarding (SUP) je sjajan vodeni sport koji postaje sve popularniji posljednjih godina. SUP kombinuje elemente surfanja i veslanja, a veslači stoje na širokoj i stabilnoj dasci, koristeći veslo za kretanje po vodi. Ovo je svestrana aktivnost koja se može izvoditi na različitim vodenim površinama, uključujući more, jezera, rijeke i mirne zaljeve.

Veslanje na SUP-u jača mišiće cijelog tijela, poboljšava ravnotežu, kardiovaskularnu kondiciju i fleksibilnost. Osobito su angažovani mišići stomaka, ruku, ramena i nogu što omogućava sjajan trening. Dakako, SUP ima i brojne mentalne benefite. Boravak na vodi pruža osjećaj smirenosti i opuštenosti, smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje, a veslanje u prirodi može povećati osjećaj povezanosti s okolinom.

Važnost daske za SUP i kako je odabrati

U pitanju je glavni dio opreme koji omogućuje stajanje i kretanje po vodi. Odaberite dasku prema svojoj težini, visini i iskustvu. All-around daske su najbolje za početnike i rekreativne veslače. Svestrane su i prikladne za različite uslove na vodi, uključujući jezera, rijeke i manje valove. Touring daske su dizajnirane za duže veslanje i ravnomjerno kretanje. Duže su i imaju šiljasti nos za bolju efikasnost i brzinu, dok su Surf daske kraće i okretnije, idealne za veslanje na valovima. Race daske su uže i duže, dizajnirane za brzinu i takmičenja te su prikladne za napredne veslače.

Razlikujemo Hard i Inflatable daske. Hard daske su napravljene od materijala poput epoksida, plastike ili karbonskih vlakana. Čvrste su, brze i pružaju bolje performanse, ali su teže za transport i skladištenje. Inflatable (napuhavajuće) daske spadaju među najpopularnije tipove te su izrađene od čvrstog PVC materijala. Lako se skladište i transportiraju i otporne su na udarce.

SUP osim same daske zahtijeva dodatnu opremu za sigurnost i uživanje na vodi. Evo popisa osnovne opreme koja vam je potrebna za SUP.

• Veslo

Veslo vam jednostavno rečeno omogućuje kretanje po vodi. Odaberite veslo koje je otprilike 15-20 cm duže od vaše visine. Držite veslo jednom rukom na T-držaču, a drugom rukom na dršci bliže lopatici. Koristite dugačke, kontrolirane pokrete za veslanje.

• Sigurnosna traka

SUP je vodeni sport pa ne iznenađuju poneki padovi i sklizanje s daske. Sigurnosna traka sprječava da daska otplovi daleko od vas ako padnete. Pričvrstite traku za zglob ili koljeno i za dasku. Uvijek je nosite dok ste na vodi kako biste osigurali da vam daska bude u blizini.

• Odgovarajuća odjeća

Ni u jednom sportu nećete uživati ako vam je neudobno. Dobar odabir odjeće pruža udobnost, ali i zaštitu od vremenskih uvjeta. U toplim uvjetima nosite laganu i prozračnu odjeću ili kupaći kostim. U hladnijim uvjetima koristite neoprensko odijelo ili suho odijelo kako biste se zaštitili od hladnoće.

• Kapa i sunčane naočale

Nosite kapu sa širokim obodom i sunčane naočale s UV zaštitom kako biste se zaštitili od sunca i refleksije s površine vode. Koristite kajš za naočale kako biste ih osigurali.

Osvježavajući sportovi na vodi poput ronjenja i SUP-a nude ne samo izvanrednu fizičku aktivnost već i duboko povezivanje s prirodom i vodenim okruženjem. Ronjenje pruža intiman uvid u podvodni svijet s njegovim čudesima i blagodatima za tijelo i um, dok SUP kombinuje ugodu veslanja s mirnim trenucima na vodi. Bez obzira na to jeste li iskusni sportaš ili tek početnik, ovi sportovi su prilika za istraživanje, učenje i uživanje tokom ljetnih dana. Pripremite se, opremite se pravilno i uživajte u svim radostima koje vam ovi sportovi mogu pružiti.