Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Bavljenje outdoor aktivnostima tokom vrućih ljetnih dana često zna biti pravi izazov. Planinarenje tu nije iznimka, a brojne akcije spašavanja ukazuju na činjenicu da, ako se ne pripremimo adekvatno za ljetno planinarenje, možemo se dovesti u razne opasnosti. Srećom, kvalitetna oprema, dobro planiranje i dodatni oprez pretvaraju ljetno planinarenje u pravi doživljaj.

Visoke temperature, jako sunce, opasnost od dehidracije i opeklina vodeće su opasnosti tokom planinarenja u ljetnim mjesecima. Kako bi ste i na visokim temperaturama uživali u svojoj omiljenoj outdoor aktivnosti, donosimo pregršt korisnih i praktičnih savjeta, ali i prijedloga kako prilagoditi opremu svim ljetnim izazovima.

Prilagodite destinaciju ljetnim vrućinama

Pravilo je veoma jednostavno – ljeti na visokim temperaturama izbjegavajte one destinacije, odnosno planinarske staze, koje su cijelo vrijeme izložene suncu, nigdje nemaju tračak hlada i poznate su po kamenjaru.  Odlična opcija su i staze oko jezera ili uz rijeke jer voda ipak pruža osvježenje.

Provjerite vremensku prognozu

Prije svakog planinarskog izleta, bilo da se ono odvija tokom zime ili ljeti, provjerite vremensku prognozu. Ako je za odabranu destinaciju izglasan crveni alarm, izuzetno visoke temperature i jake sunčeve zrake, promijenite plan izleta i otisnite se na drugu lokaciju. S druge pak strane, zbog izuzetno visokih temperatura često dolazi do nagle promjene vremena, uz izuzetno jake padavine, grmljavinu i tuču. Planine nigdje neće pobjeći, a sigurnost je uvijek na prvom mjestu.

Krenite ranije ili kasnije na planinarski izlet

Važno je prilagoditi i vrijeme kada ćete krenuti na izlet. I dok zimi krećemo što ranije jer je dan kraći, ljeti to činimo zbog izuzetno visokih temperatura. Bolje je na izlet krenuti u pet ujutro i završiti ga na vrijeme, nego hodati po zvizdanu. Isto tako, ako idete na kraći planinarski izlet, možete u prirodu ići u kasnijim popodnevnim satima. Svakako ako je to moguće, izbjegavajte hodanje tokom najtoplijeg perioda u danu.

Prilagodite svoju prehranu

Sigurno ste primijetili da našem organizmu teška i masna prehrana na visokim temperaturama ne odgovara najbolje. Ona još teže pada ako se nakon nje moramo baviti fizičkom aktivnosti. Stoga obavezno praktikujte laganiju ljetnu prehranu i nemojte na izlet nositi namirnice koje su lako kvarljive, poput na primjer jaja. Pripazite također da uprkos “light” jelovniku, ipak unesete sve potrebne nutrijente.

Voda je ključna

Univerzalno pravilo je da svaki planinar za sebe treba imati minimalno dvije litre vode plus dodatnih pola litre u “slučaju da zatreba”. Ljeti se to pravilo mijenja – potrebno je nositi minimalno tri litre vode plus dodatnih pola litre. Naravno, to ovisi također o terenu, dužini staze i temperaturama. Kod izuzetno visokih temperatura (a čini se da će nam ljeta postati takva cijelo vrijeme), savjetuje se nositi minimalno litru vode na sat vremena boravka na otvorenom. Također, ljeti se nemojte pouzdati u izvore vode koji po ovim ovako visokim temperaturama najčešće presuše.

Zaštita od sunca je neophodna

Zapravo biste se trebali od sunca štiti tokom cijele godine, a ne samo tokom ljetnog planinarenja. Prije prvog izlaganja suncu, namažite sve dijelove tijela koji će biti izloženi minimalnim faktorom 30, ali najbolje je faktorom 50. Nakon znojenja i kojeg sata hodanja, postupak ponovite.

Planinarska oprema je od krucijalne važnosti

Ne smijemo zanemariti i adekvatnu opremu koja često čini razliku i olakšava planinarenje ljeti. Umjesto teških gojzerica koje nosite tokom ostatka godine, ljeti birajte laganije planinarske cipele u kojima vaša stopala bolje dišu. Za laganije i manje tehnički zahtjevne uspone izvrstan odabir su planinarske patike. Birajte laganu i brzosušeću odjeću, a odličan odabir su i oni komadi koji imaju UV zaštitu. Lagana odjeća i dodaci od merino vune su i ljeti vaš najbolji saveznik jer izvrsno reguliraju temperaturu, daju koži da diše, a uz to je ovaj materijal antibakterijski.

Kada krene ljetno planinarenje, često se vodi dilema kratkih ili dugih planinarskih hlača. Naš savjet je za poznati teren na kojima su staze održavane odabrati kratke hlače, ali ako niste sigurni kakvo ćete stanje zateći na terenu, birajte duge hlače jer ćete tako izbjeći ogrebotine i alergijske reakcije. Također je uvijek dobro imati duge hlače jer ćete tako smanjiti mogućnost ugriza, a ako i do njega dođe, bit će ublažen.

Ako idete na kraći izlet nema potrebe da nosite veliki planinarski ruksak, stoga uložite u laganiji jednodnevni ruksak. Jer što više tereta nosite na leđima, to se više znojite, trošite energije te vam je hodanje teže.

Ljeti dodaci igraju ključnu ulogu. Nigdje, ali nigdje se nemojte uputiti bez kape ili šilterice i sunčanih naočala. Takozvani buff, odnosno višefunkcionalna marama, poslužit će i kao znojnik, ali i za zaštitu od sunca. Mali trik – brzo ćete se rashladiti ako buff namočite hladnom vodom i stavite na glavu, oko vrata ili zgloba.

Za konzumaciju vode koristite termo aluminijske boce jer će držati vodu hladnom tokom vašeg izleta. Odlična opcija su one koje imaju čep u obliku cjevčice, a dobar izbor su i mjehovi. U oba slučaja ćete odmah imati pristup vodi i tako ćete se hidratizirati uravnoteženo i tokom cijelog izleta.

Svako godišnje doba ima svoje prednosti i nedostatke, izazove i ljepote, pa tako i ljeto. Ono što je najvažnije je da smo uvijek dobro pripremljeni i opskrbljeni za planinarski izlet jer samo tako ćemo izbjeći potencijalne povrede. Bez brige, uz naše savjete i opremu, uživat ćete u svojim ljetnim planinarskim avanturama.