Sadržaj

Trendovi

Sve se više ljudi odlučuje za kampovanje pod šatorom, kamp prikolicom ili kamp kućicom. Na takvim su avanturama sve češći saputnici i naši četveronožni prijatelji, što zahtijeva dodatnu pripremu prije polaska. I prije nego što krenete na kampovanje sa svojim četveronožnim prijateljem, imajte na umu da će vam za ulazak u kamp biti potrebni važeći pasoš za psa ,s prijavljenim cijepljenjem protiv bjesnoće. Neki kampovi zahtijevaju i doplatu za smještaj.

Najprikladnije lokacije za kampovanju

Kada se odlučite na kampovanje sa svojim psom, prvi korak je odabir odgovarajuće lokacije ili kampa. Prvo što treba učiniti ovdje je: provjeriti je li odabrani kamp prilagođen psima, što obično možete provjeriti na web stranici kampa.

Prilikom traženja odgovarajućeg kampa, posebno obratite pozornost na to nudi li odabrani kamp dovoljno hlada i svu potrebnu infrastrukturu za pse, koja će vam olakšati odmor. Kampovi prilagođeni psima obično imaju određenu plažu za pse, tuševe za pse, vreće i kante za pseći izmet te prostor za šetnju.

Oprema za kampovanje

Kada idete na kampovanje potrebno vam je mnogo opreme – osim šatora i svih dodataka za šator trebat će vam i kuhaloposuđerashladna torbaprostirke, jastucinamještaj za kampovanjevreća za spavanje i ostalo pribor koji će osigurati ugodan boravak.

Ako vaš četveronožni prijatelj s vama dijeli kutak prirode, morate se pobrinuti i za njegovu udobnost. Kako bi cjelokupno iskustvo kampovanja bilo pozitivno i za psa, osim zdjelica za hranu i vodu trebat će vam i nešto opreme koja će mu omogućiti bezbrižno uživanje. Ako je pas navikao na kućni boks, svakako ga ponesite sa sobom jer će tako vaš četveronožni prijatelj tačno znati gdje mu je mjesto. Ako kod kuće koristite madrac ili pokrivač, ne zaboravite ga ponijeti sa sobom.

Naravno, ne možete očekivati ​​da se vaš četveronožni prijatelj cijelo vrijeme samo odmara. Stoga razmislite o svim njegovim aktivnostima i ponesite sa sobom:

  • omiljene igračke,
  • prsluk za spašavanje ako idete na more, a pas nije baš dobar plivač,
  • dugi povodnik koji služi za kontrolu psa, i na suhom i u vodi,
  • vrećice za izmet,
  • okovratnik ili pojas za prsa,
  • četka za pse.

Nekoliko savjeta za bezbrižnije kampovanje sa svojim četveronožnim prijateljem

Kako biste svoj godišnji odmor proveli što bezbrižnije, pridržavajte se sljedećih savjeta, odnosno preporuka:

  1. Nikada ne ostavljajte svog psa bez nadzora. Za sigurnost svih koji kampuju u kampu, držite svog psa cijelo vrijeme pod nadzorom ili na uzici. To će ga spriječiti da trči po kampu i smeta drugim posjetiteljima kampa. Za to je najbolje koristiti povodac koji se može pričvrstiti za drvo ili posebnim sidrom za tlo, koji ipak omogućuje dovoljno proto kretanja.
  2. Koristite pseći WC za pseći izmet. Imajte na umu da i drugi posjetitelji žele bezbrižan odmor, stoga ne dopustite da vaš prijatelj pas obavlja nuždu uz prvo stablo u kampu. Umjesto toga, napustite kamp i (ako je dostupno) idite na određeno područje. Podrazumijeva se da i u ovom slučaju počistite sav izmet za sobom.
  3. Izbjegavajte pregrijavanje. Tokom najtoplijeg dijela dana izbjegavajte pretjeranu aktivnost psa jer se na suncu mogu pregrijati. Imajte na umu da se psi tamne boje ili psi s dlakom s uzorkom zagrijavaju brže od ostalih. U tu svrhu preporučuje se i rashladna jakna, koja je namijenjena za hlađenje, ili hladni peškir za pokrivanje psa.
  4. Osigurajte odgovarajuću hidrataciju. Psu uvijek treba biti dostupna hladna voda, stoga je redovito mijenjajte jer se tijelo može brzo zagrijati na visokim temperaturama. Imajte na umu da odrasli psi trebaju 30 mililitara vode po kilogramu tjelesne težine svaki dan, a na otvorenom i po vrućem vremenu znatno više. Ako idete u šetnju, uvijek imajte vodu sa sobom.
  5. Obratite posebnu pozornost na jastučiće na šapama. Jastučići su osjetljivi na visoke temperature asfalta, oštro kamenje, razbijeno staklo, hladne i mokre podove, stoga ih zaštitite na odgovarajući način. U tu svrhu kod veterinara možete kupiti zaštitni proizvod za šape ili se odlučiti za kupovinu posebnih cipela za pse.

Naravno, uzimajući u obzir sva pravila i preporuke, ne zaboravite se opustiti. Pas nije stroj, a što ste opušteniji, to će se vaš četveronožni prijatelji brže naviknuti na novo okruženje kampa. Sigurni smo da ćete svi zajedno uživati!